De stichting WerkVinden Alphen zet nu ruim een jaar buddy’s in om mensen die moeite hebben om zelf een nieuwe uitdaging te vinden te ondersteunen. Zij hebben stuk voor stuk vanuit hun werkzame leven ervaring en inzicht hoe dat ook zou kunnen. Zij beschikken ook over een ruim netwerk van specialisten waar eventueel een beroep op kan worden gedaan.

Clary Pijnappel

Clary Pijnappel is buddy bij WerkVinden Alphen.

Iemand die denkt dat hij of zij hulp van een buddy nodig, heeft neemt zelf het initiatief en bespreekt samen zijn of haar verwachtingen. Wat is het doel van de ondersteuning? Wat is het gewenste resultaat? Anders dan bij andere instanties is er veel minder sprake van dwang of druk. Je blijft zelf verantwoordelijk voor de gang van zaken en gezamenlijk wordt de route naar het eindresultaat bepaald.

Intakegesprek
Na een intake gesprek waarin alle zaken en wensen op een rijtje worden gezet- komt naar voren in welke specifieke fase of situatie je zit en maak je in overleg met WerkVinden de keuze welke buddy voor jou het best geschikt is.

Clary Pijnappel is één van hen. Zij heeft al meerdere cliënten begeleidt en is bijzonder enthousiast over deze werkwijze, vooral omdat het doelgericht naar resultaat leidt: iemand weer in volle overtuiging op de rit helpen naar de nieuwe realistische (werk)situatie.

Clary vertelt over haar werk als buddy

Vooral het eerste contact leggen vind ik altijd spannend en interessant. Meestal wordt snel duidelijk wat voor een persoon je tegenover je hebt en of er een click is. Daar moet natuurlijk wel sprake van zijn, want anders wordt de gewenste verwachting nooit behaald. Voelt de buddy zijn eigen weerstand dan wordt dat in een overleg met de buddy collega’s besproken. Soms is bijvoorbeeld een mannelijke buddy beter. Dan wijst WerkVinden een andere buddy aan. Dat is ook het onderscheidende in deze aanpak. Je hoeft niet te werken met iemand waarmee je geen match hebt,” zegt ze en maakt dat aan de hand van haar praktijkervaring ook duidelijk.

Je moet geduld hebben en niet meteen verwachten dat je client direct actief is. Ik zet de mens centraal en zoek samen naar wat mogelijk is. Ik benoem wat kan en wat niet. Er zijn mensen die denken dat we direct een baan voor ze hebben, maar dat is natuurlijk niet zo. Wel gaan we direct aan de slag om iemands drijfveren te (her)ontdekken of bespreken we het soms pijnlijke ontslag. Wat was de aanleiding en was die reëel? Of lag het ook aan jouw inzet en motivatie?  Dan gaan we serieus aan de slag, want ik verwacht wél dat de persoon zélf ook echt verder wil komen. Dat vereist soms creativiteit. Misschien moet je de situatie eens van een andere kant bekijken. Helderheid krijgen over wat er precies wordt bedoeld. Het gewenste salaris lijkt soms niet zo belangrijk, maar vervolgens blijkt dat men toch niet solliciteert omdat het te laag is.  Maar als je overtuigd bent van je eigen kwaliteiten en die serieus neemt, jij een goede onderhandelaar zou kunnen zijn om een financiële aanpassing te krijgen. Jezelf dus serieus nemen, je goed neerzetten en onderhandelen kan dan toch tot succes leiden

Een buddy is ook vrijwilliger en vindt het mooi om anderen te helpen de juiste uitdaging  te vinden. WerkVinden hanteert geen ‘bedrijfstargets’ zoals andere instanties vaak wel moeten doen. Wij vinden dat ook mooi, omdat die onnodige druk op het proces verlammend en belemmerend kunnen werken.

Wij kennen die zakelijke stress veel minder. Natuurlijk zal de werkzoekende zelf aan de slag gaan, want hij of zij heeft tenslotte vrijwillig het initiatief genomen. En natuurlijk willen we bij WerkVinden ook mooie resultaten boeken. Ikzelf heb het meegemaakt dat iemand die ik succesvol heb geholpen na jaren me op straat nog steeds herkende en me toen spontaan een knuffel gaf. Dat gaf me een onbeschrijfelijk blij gevoel en daar doe je het uiteindelijk toch voor. Ik zeg wel eens: wij geven ze de hengel, maar de cliënten moeten zelf gaan vissen!